Beste ballenkanon

We krijgen regelmatig de vraag van tennistrainers en tennisverenigingen wat nou het beste ballenkanon is. Want waar zit nou precies het verschil in de verschillende tennisbal kanonnen? En waar moet je op letten bij het kopen van een tenniskanon? Met de tips uit dit blog weet je zeker dat je het beste tennisbalkanon voor jouw vereniging koopt.

Tips voor het kopen van een ballenkanon

Bij het kopen van een tennisbalkanon moet je letten op deze eigenschappen van het ballenkanon:

 • Balcapaciteit – Hoeveel tennisballen wil je dat het kanon onafgebroken kan afvuren?
 • Afvuurmogelijkheden – Op wat voor wijze kan het kanon tennisbal-slagen simuleren? De meeste kanonnen kan je instellen op balsnelheid, balfrequentie en spreiding. De maximale balsnelheid is iets waarin veel kanonnen in verschillen.
 • Top spin en Slice? – Uiteraard wil je op verschillende manieren kunnen oefenen. Balkanonnen met een top spin en slice functie zorgen voor nog meer variëteit in je training.
 • Batterij – Wat verwacht je van de batterij in het kanon? Hoelang moet deze mee kunnen gaan?
 • Gewicht – Een tennisballen kanon moet eenvoudig te verplaatsen zijn. Kijk dus naar het gewicht en de manier waarop je het ballenkanon kan verplaatsen.

Welk merk tennisballenkanon?

Slechts een aantal merken produceren tennisballenkanonnen waaronder Tennis Tutor, Playmate, Spinfire, Powershot en Coach2. Deze merken worden beschouwd als topmerken als het gaat om tennisartikelen en Tennis Tutor is een echte specialist op het gebied van tenniskanonnen.

Beste tennisballenkanon

Maar wat wordt nou beschouwd als de beste balkanonnen voor tennissers? De volgende kanonnen hebben de meeste mogelijkheden en worden over het algemeen erg goed beoordeeld door zowel professionele als amateur tennissers.

 1. Powershot 3 Wil jij eindeloos kunnen trainen met een ballenmachine? De Powershot 3 heeft een batterij die goed is voor maar liefst 6 a 8 uur trainingstijd. De bal kan moeiteloos verschillende ballen afvuren, waaronder zes speciale crossballen en normale / topspin / slice ballen. Met de random functie is het type bal dat wordt gespeeld niet van tevoren in te schatten, waardoor je goed je reflexen kan trainen. Met de programmeerfunctie programmeer je de Powershot 3 volledig naar eigen wens.
 2. Tennis Tutor Pro Lite + Accu – Wil jij een professioneel ballenkanon? Dan is de Tennis Tutor Pro Lite met accu wat je zoekt. De accu is goed voor 2 tot 3 uur trainingstijd. Het ballenkanon is naar wens in te stellen op balsnelheid, balfrequentie en spreiding. Het ballenkanon heeft plaats voor maar liefst 125 tennisballen die het om de 2 tot 10 seconden kan afvuren met een maximale snelheid van 95 km/u. Het betreft een compact ballenkanon dat je eenvoudig kan meenemen in een personenauto.
 3. Spinfire Pro 2Trainen met ballen die met 140 kilometer per uur op je af komen met topspin. De Spinfire Pro 2 is één van de ballenkanonnen waar de professionele tennissers graag mee trainen vanwege zijn topsnelheid. Het tenniskanon is in te stellen voor trainingen met één of meerdere personen. Je stelt de machine eenvoudig in met een afstandsbediening en met de batterij is deze maar liefst 3 uur te gebruiken. Met ruimte voor 160 tennisballen, kan je wel even vooruit. Het ballenkanon is ook geschikt voor padellen.
 4. Tennis Tutor Cube + Accu – De Tennis Tutor Cube is een compact tenniskanon en het ideale tenniskanon voor de beginner, privé gebruik en scholen. Je kan onder meer balsnelheid, balfrequentie en spreiding instellen. Met een balcapaciteit van 70 tennisballen heeft dit ballenkanon minder capaciteit dan bijvoorbeeld de Tutor Pro Lite. Het ballenkanon heeft een maximale balsnelheid van 80 km/u. De ballen kunnen tussen de 2 en 10 seconden worden gespeeld. De batterij is goed voor 1,5 uur trainen, daarna kan je het ballenkanon ook via het stroomnet gebruiken
  Wij raden dit ballenkanon aan voor beginnende tennissers.

Waar te koop?

Wij raden aan om je tennisballenkanon te bestellen bij Tennisdirect & Bol.com

Wat je nog meer moet weten over een tennis ballenkanon

Wat is het beste ballenkanon voor tennis?

De Powershot 3 vinden wij het beste tennisballenkanon van dit moment voor top tennissers. Je kan de ballenmachine eenvoudig programmeren en instellen op snelheid, frequentie, spreiding, topspin en balhoogte. Ook de snelheid kan je aanpassen tot 140 km/u. Je kan dit ballenkanon eenvoudig instellen op het apparaat en met de meegeleverde afstandsbediening.

Welke tennisballen gebruiken voor een ballenkanon?

Wij raden aan om gebruik te maken van drukloze tennisballen als je gaat trainen met een ballenkanon. Deze behouden langer en beter hun duk in vergelijking met gasgevulde tennisballen. Daardoor heeft het ballenkanon een optimale grip op de tennisbal, waardoor de ballen constanter kunnen worden afgeschoten. Uiteraard is het wel mogelijk om met gasgevulde tennisballen te trainen met een ballenkanon.

Wat kost een ballenkanon?

Een ballenkanon is meestal een flinke investering. Zo is het goedkoopste ballenkanon op dit moment te koop voor ongeveer 500,- euro. Maar de geavanceerde modellen kosten al snel meer dan duizend euro en één van de duurste ballenkanonnen rond de 10.000 euro. Het hangt dus af van je wensen hoeveel je bereidt bent om te betalen voor een tenniskanon.

Werkt een ballenkanon op een accu?

Een groot deel van de ballenkanonnen werkt tegenwoordig op een accu. Het blijft altijd mogelijk om ze op het stopcontact aan te sluiten, maar met een accu heb je de vrijheid om het ballenkanon overal neer te zetten zonder rekening te houden met het aanvoeren van elektriciteit. De meeste accu’s hebben een lading voor twee tot wel acht uur trainen. Bij sommige balmachines is de accu te vervangen, zodat je de accu’s om en om in de oplader kan zetten.

Wat zijn de voordelen van trainen met een ballenkanon?

De voordelen van een ballenkanon zijn eindeloos. Allereerst motiveert een ballenkanon je leerlingen, want trainen met een ballenkanon is leuk. Daarnaast kan jij als trainer meer aandacht geven aan je leerlingen zodat ze sneller beter worden. De ballenmachines zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat je specifiek kan trainen op topspin, backspin, drill, snelheid en oscillatie.
Bijkomend voordeel is dat je een ballenkanon kan gebruiken om meerdere leerlingen tegelijk te trainen. Het ballenkanon kan meerdere tennissers tegelijk aanspelen, dus iedereen blijft bezig tijdens de training.

Wat is een goedkoop tennis ballenkanon?

Het goedkoopste tennis ballenkanon is de Tennis Twist. Deze is te koop voor 509,- euro en biedt ruimte voor maximaal 28 ballen. De ballenmachine is bedoeld voor kinderen en heeft een vliegbaan van 3 tot 6 meter. De maximale snelheid is 15 km/h. De Tennis Twist werkt automatisch en is verder niet instelbaar.