Beste tennissokken

Bij het samenstellen van je outfit kijk je waarschijnlijk kritisch naar je tennisschoenen, tennisshirt en tennisbroek, maar voor het voorkomen van blessures is het kiezen van de beste tennissokken waarschijnlijk net zo belangrijk als het kiezen voor de beste tennisschoenen. Goede tennissokken zorgen ervoor dat je voeten droog blijven, je een betere grip hebt op de baan en waar nodig extra demping krijgt voor het opvangen van de krachten op je voet die loskomen tijdens het tennissen.

In dit blog zoeken we uit waar de perfecte tennissokken aan moeten voldoen en wat de beste tennissokken op dit moment zijn. We beoordelen dit op basis van eigen ervaring met tennissokken, de ervaringen van professionele tennisspelers en de beoordelingen van andere tennissers.

Tips voor het kopen van tennissokken

Hou bij het kiezen tennissokken rekening met de volgende vereisten voor goede tennissokken:

  • Goede tennissokken zijn gemaakt van vocht absorberend en ventilerend materiaal dat ervoor zorgt dat je voeten droog blijven, omdat zweet naar buiten wordt afgevoerd en niet wordt vastgehouden in de sok. Voorbeelden van deze materialen zijn polyester, polyamide, polypropeen, microfiber en acryl.
  • Ga voor tennissokken met een linker en rechter model. Deze sokken met een anatomisch voetbed sluiten beter aan op je voeten waardoor je minder last hebt van wrijving, één van de oorzaak van blaren.
  • Tennissokken met extra verstevigde en dempende zones zorgen ervoor dat je voeten worden ondersteund op de plekken waar dit het meeste nodig is. De dempende zones vangen klappen op die tijdens de snelle bewegingen op de tennisbaan regelmatig voorkomen.
  • Kijk goed naar de beschikbare maten van de tennissokken. Tennissokken die te groot zitten zullen nooit fijn om je voet zitten. Als de tennissokken een maat hebben van 42-46, dan is deze maat vaak geschikt voor maat 45/46, maar de sok is bij maat 42 en 43 eigenlijk net iets te lang. Heb je dus de kleinste maat, dan raden we het kiezen voor dergelijke sokken af. Er zijn ook een aantal merken met preciezere maten, bijv. 42-43 & 40-42. Onder meer Falke & Adidas hebben maten die iets specifieker zijn.

Wat zijn de beste tennissokken?

Bij het kiezen van de beste tennissokken kijken we naar welke tennissokken de profs dragen, wat de beste tennissokken zijn per merk en naar de tennissokken waar we zelf goede ervaring mee hebben en de sokken die goed worden beoordeeld door andere tennissers.

Welke tennissokken dragen Nadal, Djokovic, Halep en Osaka?

Veel tennissers dragen de tennissokken die door hun kledingsponsor beschikbaar zijn gesteld. Tennissers laten zich echter nooit verplichten om iets te dragen wat ze afleidt van het presteren op topniveau, dus als de tennissokken worden gedragen door Nadal, Djokovic, Halep en Osaka dan zullen ze voor jouw wedstrijd ook wel voldoen toch?

Maar welke tennissokken dragen deze tennisprofs?

Tennissokken Nadal, Halep & Osaka

Al vele jaren wordt Rafael Nadal gesponsord door Nike. Niet raar dus dat Rafael Nadal tennissokken van Nike draagt. Tijdens wedstrijden draagt Nadal de Nike Max Cushion Crew tennissokken. Deze tennissokken worden ook erg goed beoordeeld door andere tennissers. Ze bieden een goede ondersteuning, hebben een goede anatomische vorm en de dri-fit technologie houdt je voeten perfect droog.

Materiaal: 89% polyester | 8% nylon – 3% elastaan

De Nike Max Cushion Crew sokken worden ook gedragen door toptennissers als Simona Halep, Naomi Osaka, Serena Williams en Juan-Martin Del Potro.

De Nike Max Cushion Crew sokken zijn te koop bij Tennisdirect & Nike.com

Tennissokken Zverev, Thiem & Kerber

Volgens de officiële Adidas website spelen de door hun gesponsorde tennissers op de Adidas Alphaskin tennissokken. Deze dempende tennissokken ondersteunen je voeten erg goed op de plekken die het zwaarst worden belast tijdens een wedstrijd. Het materiaal is vocht absorberend, zodat je voeten droog blijven tijdens het tennissen. Het Traxion-voetbed is een ingebreid patroon op de zool dat er voor zorgt dat je voeten stevig op hun plek blijven in de schoen.

Materiaal: 52 % polyester | 45 % nylon | 3 % elastaan

De Adidas Alphaskin tennissokken zijn te koop bij Adidas & Tennisdirect

Tennissokken Novak Djokovic

Ook Novak Djokovic is bij de keuze voor zijn tennissokken trouw aan zijn kledingsponsor Lacoste. Djokovic draagt de Lacoste Performance Crew socks. Wat ons betreft de mooiste tennissokken met het Lacoste krokodillen logo en de groene banen bovenaan. Groot nadeel vinden we echter de prijs en de 87 % katoen waarvan de sok is gemaakt, naast 12 % polyamide en 1 % elastaan.

Wat vinden wij de beste tennissokken?

Er zijn een aantal merken die het produceren van (tennis)sokken tot hun specialiteit hebben gemaakt. Waar merken als Adidas en Nike een groot scala aan producten hebben, richt een merk als Falke zich puur op het fabriceren van de beste sportsokken. Erg fijn dus dat ze sinds een aantal jaar ook Falke tennissokken hebben ontwikkeld. Alleen al aan de samenstelling van de vijf soorten materialen die in de sok zijn verwerkt zie je dat ze niet over één nacht ijs zijn gegaan bij het ontwikkelen van de Falke tennissokken. De tennissokken van Falke bieden dan ook steun op de plekken waar je dit nodig hebt en je merkt dan ook duidelijk het verschil met de standaard tennissokken.

Falke tennissokken, de verschillen

Er zijn twee verschillende modellen tennissokken van Falke die ook weer in een kort en lang model beschikbaar zijn:

  • Falke TE2De Falke TE2 tennissokken hebben een anatomische pasvorm (linker en rechtermodel) en zorgen voor een optimaal contact met de tennisschoen voor een directe krachtoverbrenging. Ze nemen weinig vocht op en houden je voeten droog. De padding op speciale plaatsen zorgen voor een goede schokdemping en werken druk ontlastend. Het anatomisch gebreid voetbed zorgt voor een goede grip en ligging in de schoen.
    Materiaal: 48% Polypropeen – 25% Polyamide – 15% Katoen – 10% Acryl – 2% Elastaan
  • Falke TE4De Falke TE2 hebben een lichtere padding en zorgen voor een maximale stabiliteit tijdens het tennissen. Het vocht wordt snel afgevoerd en de anatomische pasvorm zijn een garantie voor comfort en contact met de schoen.
    Materiaal: 34% Katoen – 34% Polypropeen – 30% Polyamide – 2% Elastaan

Falke TE2 of Falke TE4?

Het verschil tussen de TE2 en TE4 is dat de TE2 een dikkere padding heeft dan de TE4. Heb jij dus behoefte aan meer demping, dan is de TE2 de beste tennissok voor jou. Ga je voor lichtgewicht met minder padding? Dan is de TE4 jouw sok.

Thorlo tennissokken

Ook het merk Thorlo is een specialist op het gebied van sportsokken, met een grote focus op tennissokken. Op Amazon krijgen de Thorlo Tx Max Cushion sokken 4,7 van de 5 sterren op basis van meer dan 1.000 reviews van tennissers. Dit zijn dan ook de beste tennissokken van het merk Thorlo.

De Thorlo Tennis Maximum Cushion Crew – TX, zoals de sokken voluit heten, zijn heerlijk zachte en duurzame sokken. Het vocht wordt er goed door geabsorbeerd en naar buiten afgevoerd. Met de speciale padding op plekken waar de meeste druk op staat worden blaren, pijn en druk voorkomen. Ook bij de tenen zit een iets dikkere padding om de klappen van het snelle stoppen en draaien op te vangen.

Materiaal: 85 % THOR•LON® Acryl, 12% nylon, 3% elastaan

Thorlo tennissokken zijn te koop bij Amazon

Twee tennissokken over elkaar?

Dan nog iets waar we zelf geen ervaring mee hebben, maar online gaat het gerucht dat onder andere Roger Federer twee tennissokken over elkaar draagt. Het gaat hier echter om vrij oude blogposts / forumposts van tennisfans. Ik kan er verder maar weinig informatie over vinden die het bevestigd. Ook gaat het dus om berichten van vijftien jaar geleden. In de tussentijd is er zoveel verbeterd op het gebied van tennissokken, dat we dit sterk afraden. Mocht iemand echter meer informatie hebben over het dragen van twee sokken door de profs, dan horen we het graag.

Iedere wedstrijd nieuwe tennissokken?

Als je gaat tennissen op gravel dan zijn je witte tennissokken al snel oranje na één keer spelen. Het is dan ook verleidelijk om regelmatig nieuwe tennissokken te kopen, zodat je er netjes bij loopt. Toch zweert Andy Murray bij het spelen op oude tennissokken. Op nieuwe tennissokken schuiven zijn voeten te veel in de schoen. Bij reeds gebruikte tennissokken ervaart hij dit probleem niet. Nieuwe sokken gebruikt hij in eerste instantie vooral om op te wandelen, waarna hij er op kan tennissen.