Is Padel moeilijker dan tennis?

Padel is tegenwoordig niet meer weg te denken bij de tennisclubs. Veel tennisbanen worden vervangen voor gloednieuwe padelbanen. Het is dan ook de snelst groeiende sport in Nederland aan het worden en we krijgen steeds meer vragen over padel binnen. In dit blog bespreken we de vraag of padel moeilijker is dan tennis.

Wat zijn de verschillen tussen tennis en padel?

Er zijn een aantal verschillen tussen padel en tennis, dit zijn de grootste verschillen op het gebied van spelregels:

  • Padel speel je altijd in dubbelteams
  • De padelbaan is kleiner dan een tennisbaan en is voorzien van glazen achterwanden
  • De service is onderhands bij padel en je moet de padelbal eerst één keer laten stuiteren achter de servicelijn voor het slaan. De bal mag na een stuit wel de glazenwand raken, maar niet het hekwerk bij een service.
  • Tijdens het spelverloop mag de bal wel na een stuit het hekwerk aan de overzijde raken.
  • De bal mag je via je eigen glazenwand direct terugspelen. Dit mag niet via het hekwerk.
  • De bal mag niet rechtstreeks tegen de glazenwand of het hekwerk aan de overzijde geslagen worden.

Andere verschillen:

  • Bij padel heb je een speciaal padelracket
  • De padelbal lijkt op het eerste gezicht op een tennisbal, maar ze hebben een lagere druk en zijn iets minder groot, waardoor ze minder hoog stuiteren.

Padel moeilijk?

We krijgen regelmatig vragen over padel. Dit zijn de drie meest gestelde vragen over padel:

Is padel moeilijker dan tennis?

In de basis is padel minder moeilijk, omdat de onderhandse service bijvoorbeeld al eenvoudiger is dan de bovenhandse service bij tennis. Ook het slaan van de bal is eenvoudiger dan bij tennis. Wat padel wel lastiger maakt en heel anders dan bij tennis is dat je de bal via de glazen achter- en zijwand mag spelen. Dit maakt het spel in sommige gevallen iets moeilijker, maar in veel gevallen ook eenvoudiger. Over het algemeen is padel een sport die je sneller onder de knie hebt dan tennis.

Kan iedereen padellen?

Ja, padel is een sport die geschikt is voor alle leeftijden en niveaus. Wel is het handig als je enigszins over een basisconditie beschikt en balgevoel hebt.

Is padellen zwaar?

Padellen is een intensieve sport met veel korte en explosieve sprints. In vergelijking met tennis verbrand je meer calorieën per uur met padellen. Het is minder zwaar en intensief dan squashen, onder meer omdat je dubbelt.

Waarom is padel zo populair?

Padel is in korte tijd erg populair geworden. Er zijn verschillende redenen voor deze populariteit. Zo is het een zeer toegankelijke sport, waar zowel jong als oud eenvoudig mee kan beginnen. Je kan zowel binnen als buiten padellen. Omdat je altijd met vier man speelt, is het een zeer sociale sport. Padellen is goed voor je conditie, fitheid en gezondheid.
Daarnaast speelt mee dat padel op steeds meer locaties te spelen is.

Lees ook: