Roger Federer weer helemaal terug aan de top

Wie deze week de nieuwe ranking ziet voor de ATP tennissers ziet tot zijn grote verrassing Roger Federer bovenaan staan. Hij neemt aan de top van de ranking de plaats in van Rafael Nadal die al weer even de ranglijst aanvoerde. Zonder zelf te spelen nam Roger Federer de plek over van Nadal. Dit kwam door de relatief vroege uitschakeling van Nadal in Madrid, het toernooi wat hij al vijf keer had gewonnen.

De ATP Ranking

Elke maandag wordt door de Association of Tennis Professionals (ATP) de nieuwe ranglijst bekend gemaakt. Dit doen ze al vanaf 1973, de nummer één is op dat moment de nummer één van de wereld. Elke speler kan punten voor deze lijst verdienen door zijn prestaties op de toernooien. Voor elk toernooi is van te voren vastgesteld hoeveel punten er te verdienen zijn. De scores van maximaal achttien toernooien in de 52 weken die er zijn tellen mee. Deze ATP ranking wordt normaliter ook gebruikt voor de plaatsing van de spelers bij de toernooien. Door deze ranking te gebruiken voor de plaatsing van de spelers werd dit veel objectiever. In het verleden werd er wel eens gekeken naar de voorkeur van de organisatie of de populariteit bij het publiek. Ook bij het vrouwen tennis wordt een soortgelijke ranking gehanteerd, de Womens Tennis Association Ranking (WTA).

Roger Federer zonder te spelen de nummer één

Afgelopen week was de Matua Madrid Open, een World Tour Masters 1.000 toernooi. Rafael Nadal nam op dat moment de eerste plaats in op de ATP Ranking met 8.770 punten. De Spanjaard had het toernooi al vijf keer op zijn naam geschreven. Hij was ook nu de huizenhoge favoriet op het gravel van het Manzanares Park Tennis Center. Nadal had al bijna een jaar lang geen partij verloren op de gravel ondergrond. Maar in Madrid moest hij in de kwartfinale het onderspit delven tegen de andere gravelspecialist Dominic Thiem uit Oostenrijk. Roger Federer heeft aangegeven het gravelseizoen over te slaan, dus worden er ook geen punten gehaald. Federer staat tweede op de ATP Ranking met 8.670 punten. Maar toch nam de Zwitser de koppositie op de ATP Ranking over van Nadal.

Koppositie toch voor Federer

Het lijkt vreemd dat Roger Federer zonder te spelen toch de leiding in de ATP Ranking overnam. We leggen je graag uit hoe die kan. Roger Federer staat op 8.670 punten. De lijst gaat over de laatste 52 weken dus de score van 52 weken geleden wordt van de punten afgetrokken. Toevallig was dat 1.000 punten die Nadal had gekregen voor de winst in de Madrid Open van 2017. Dus van het totaal van Nadal 8.770 ging 1.000 punten af, er bleven daarna 7.770 punten over. Met zijn kwartfinale plaats van dit jaar verdiende Rafael Nadal 180 punten. Dit opgeteld bij de 7.770 is dat 7.950. Dit aantal is dus goed voor de tweede plek op de ATP Ranking achter Roger Federer met 8.670 punten.

Lees hier meer op https://wedstrijd.tips/roger-federer-beste-tennisser-aller-tijden