Tennis bandana

Als je het over tennis bandana’s hebt, dan moet ik meteen denken aan Andre Agassi. Het is bekend dat hij aan het begin van zijn carrière een pruik droeg, dit zorgde natuurlijk voor extra zweten op zijn voorhoofd en om te voorkomen dat dat in zijn ogen belande droeg hij een bandana op zijn voorhoofd. Maar ook tennissers als Nadal, Federer en onze eigen Kiki Bertens dragen bij de meeste wedstrijden een bandana. In dit blog kijken we naar de voordelen van het dragen van een tennis bandana en zoeken we uit wat de beste tennis bandana is.

Waarom een tennis bandana dragen tijdens het tennissen?

Er zijn een aantal voordelen voor het dragen van een bandana tijdens het tennissen. Het verschilt uiteraard per persoon of het dragen van een bandana noodzakelijk is en voordeel oplevert.

  • Een bandana vangt het zweet van je voorhoofd op en voorkomt daarmee dat het voor een groot deel niet meer in je ogen terechtkomt. Je kan je dus beter concentreren op je tennisspel, zonder regelmatig het zweet van je voorhoofd te hoeven vegen.
  • Een ander voordeel is dat een tennis bandana het haar uit je ogen houdt.
  • Ben je kaal? Een volledig omsluitende bandana zorgt ervoor dat je niet verbrand op zonnige dagen.

Wat is de beste tennis bandana?

Waar moet een goede bandana aan voldoen bij tennis? Wij raden een bandana waarin katoen verwerkt zit af. Een goede bandana is gemaakt van een combinatie van polyester en elastaan. Dit materiaal kan het zweet naar buiten afvoeren, zodat je huid droog blijft. Katoen neemt het vocht enkel op.

Het merk Nike heeft met de Nike Dri-Fit Head Tie 3.0 een perfecte bandana ontwikkeld die onder meer gedragen wordt door Rafael Nadal. De Dri-Fit techonologie zorgt ervoor dat het zweet naar de buitenkant van de stof wordt getransporteerd voor een snelle verdamping.

Ook Adidas heeft met de Adidas Aeroready Tennis bandana een erg goede bandana ontwikkeld gemaakt van 100 % gerecycled polyester. Een bandana die je dubbelzijdig kan dragen, zodat je tussendoor van look kan veranderen.

Bandana, hoofdband of pet?

Alternatieven voor een bandana zijn de hoofdband en pet.

  • Een hoofdband is meestal gemaakt van een combinatie van katoen, elastaan en nylon en voelt aan als een soort van rekbare zachte badstof. Het voert vocht niet af naar buiten, maar neemt het op.
    Nike heeft een hoofdband ontwikkeld met de bekende Dri-Fit technologie, gemaakt van 95 % nylon en 5 % rubber. Deze hoofdband raden we eerder aan, dan de hoofdbanden van katoen.
  • Ook met een tennispet voorkom je dat je gaat zweten, omdat de zon niet meer direct op je voorhoofd staat. Tevens houdt een pet de zon uit je ogen, zodat je bij zon tegen de bal beter kan zien. Een nadeel van een pet is dat deze je zicht ook kan belemmeren en mocht je vanwege de hitte toch op je voorhoofd gaan zweten, dan voorkomt een pet dit meestal niet.

Ondanks bandana toch nog zweet in je gezicht?

Heb je ondanks het dragen van een bandana toch nog last van zweet in je gezicht? Dan kan je ook de Neat Face Saver Anti Transparant proberen. Dit is een creme die voorkomt dat je gaat zweten in je gezicht. Ook voorkomt het dat je gaat glimmen in het gezicht. De Neat Face Saver plakt niet en laat geen vlekken achter.

Draag je een pet en merk je dat er alsnog zweet in je ogen komt? Ook daarvoor is een oplossing in de vorm van Lid Liners. Deze pads kleef je aan de binnenkant van je pet en vangen het zweet op. Lid Liners zijn ook een stuk hygiënischer voor het dragen van een pet tijdens actief sporten en voorkomen zweetvlekker in je pet.