Met welke tennisbal spelen ze op de Australian Open?

Benieuwd met welke tennisballen ze spelen op de Australian Open? Waar tennistoernooi Wimbledon al meer dan honderd jaar met hetzelfde merk tennisbal speelt, is er bij het hardcourt toernooi minder traditie op dat vlak. Sinds enkele jaren is Dunlop de officiële tennisballen leverancier. Daarvoor was tennismerk Wilson verantwoordelijk voor de tennisballen.

In dit blog kijken we met welke tennisbal er op de Australian Open gespeeld wordt en zoeken we uit of of het wisselen van Wilson naar Dunlop ballen effect heeft gehad op het spel op de Australian Open.

Australian Open tennisbal

In totaal worden er zo’n 48.000 tennisballen gebruikt per Australian Open. Per wedstrijd worden zes nieuwe ballen gebruikt voor de warming up en daarna de eerste zeven games. Na deze zeven games, worden de zes ballen om de negen games gewisseld. Gemiddeld raakt elke bal 105 keer het racket of de grond.

Tijdens de Australian Open wordt gespeeld met de Dunlop Australian Open Tennisbal. De bal is ontwikkeld voor topprestaties op hardcourt, maar ook prima geschikt om te gebruiken op gravel- en indoortennisbanen. De Australian Open is het enige Grand Slam toernooi dat met Dunlop tennisballen speelt.

De Dunlop Australian Open tennisbal wordt geproduceerd in de Filipijnen.

De Australian Open tennis bal is te koop bij Tennisdirect & Bol.com

Kritiek van spelers

In het verleden hadden verschillende tennissers kritiek op de tennisbal van Dunlop. Roger Federer vond dat de bal niet genoeg spin genereerde. Rafael Nadal vond de Australian Open tennisbal wel weer beter bij zijn tennisspel passen en was positiever over de bal.

Als we kijken naar de discussie of de switch naar Dunlop positief is geweest voor de wedstrijden op de Australian Open, dan kunnen we concluderen dat op basis van onderzoek van Tennisnerds dat de Dunlop tennisballen sneller zijn als ze net uit het blik zijn, maar daarna trager en zwaarder worden. De snelheid van de Dunlop ballen lag hoger dan de Wilson ballen in de eerste twee games van de wedstrijden, maar werden daarna sneller traag en zwaarder dan de Wilson ballen. Lees het volledige onderzoek hier

Specificaties Australian Open Official Tennis bal

  • Goedgekeurd door ITF en KNLTB voor het spelen van wedstrijden
  • Gasgevuld
  • Gemaakt van zeer hoogwaardige en extra duurzaam materiaal
  • Excellente eigenschappen op hardcourt, maar ook goed speelbaar op gravel en indoorbanen.

De Australian Open tennis bal is te koop bij Tennisdirect & Bol.com