Tennisblessures

Tennis is een snelle en dynamische sport. Een blessure is helaas daardoor nooit helemaal te voorkomen. Door een verkeerde beweging kan er ineens een blessure inschieten. Als je last krijgt van een blessure is het verstandig om direct actie te ondernemen om de blessure aan te pakken. Bezoek als eerste een arts om de blessure vast te laten stellen. Een arts kan je eventueel advies geven over het herstel of doorsturen naar een fysiotherapeut. Na behandeling kan je eventueel gebruik maken van hulpmiddelen om tennisblessures in de toekomst te voorkomen. Een aantal tennisblessures en hulpmiddelen worden hier besproken.

Pijnklachten bij de knie

De meeste tennissers krijgen te maken met blessures aan de knie. Dit kan komen door een disbalans in de spieren tijdens het spelen. Of door een verkeerde beweging, waardoor de spieren rond de knie verrekt zijn. Het eerste advies wat een dokter hiervoor zal geven is om rust te houden. Dit hoeft alleen niet te betekenen dat je meteen moet stoppen met tennis. Het is belangrijk om het weer langzaam op te bouwen. Het advies kan ook zijn om met een brace te spelen. Dit is een strakke band die je voor extra ondersteuning rond je knie kan vastmaken. De brace geeft de knie stabiliteit en ondersteuning tijdens het spelen van tennis. Je hebt de kniebrace op verschillende niveaus. Als je lichte pijn ervaart kan je voor een simpel model gaan tot extra support bij zwaardere blessures.

Tenniselleboog

Een tenniselleboog klinkt als de blessure die je kan oplopen met tennis. Je kan de blessure inderdaad oplopen met tennis, maar 95% van de patiënten heeft nooit tennis gespeeld. Het is een blessure die dus zowel bij tennissers als niet-tennissers kan voorkomen. Spelers vanaf 35 jaar lopen een groter risico op een tenniselleboog. Bij een tenniselleboog zijn de strekspieren van de pols overbelast. Er zijn hierdoor kleine scheurtjes ontstaan in de pees van de polsstrekker. Dit kan soms in één slag gebeuren als je bijvoorbeeld de bal verkeerd raakt. Maar het is ook een blessure die er geleidelijk in kan sluipen. Eén van de symptomen is een stekende of brandende pijn aan de buitenzijde van je ellenboog. De arts zal je hierbij vooral rust voorschrijven. Als je blijft tennissen is het belangrijk minder vaak te spelen en rustig aan te doen. Het kan ook slim zijn om te tennissen met een speciale elleboogbrace. Deze brace oefent druk uit op specifieke spieren, waardoor je minder last hebt van pijn tijdens het spelen.

Verstuikte enkel

Problemen met de enkelbanden of een verstuikte enkel is helaas een veelvoorkomende blessure onder tennissers. Een kwart van de blessures in de tenniswereld heeft te maken met een verstuikte enkel. Als je de enkel verstuikt voel je dit direct door pijn in de enkel. Heel soms kan je zelfs iets voelen scheuren of knappen. Vaak moet je hierna rust houden en moet een arts bepalen hoe erg de verstuiking is. Het letsel kan binnen twee weken herstellen, maar soms is er twee maanden voor nodig. Tijdens deze periode mag je niet tennissen. Daarna is het verstandig om voorlopig te spelen met een enkelbrace. De enkelbrace geeft ondersteuning tijdens het tennissen en voorkomt dat je niet meteen opnieuw letsel oploopt tijdens het tennissen.

Polsblessure

Een polsblessure wordt ook wel tendinopathie genoemd. Hierbij is de pees in de pols beschadigd of geïrriteerd. Tijdens het tennissen wordt de pols flink belast, waardoor er een klein scheurtje in de pezen kan ontstaan. Als dit scheurtje niet voldoende hersteld kan het gaan irriteren en krijg je last van pijn in de pols. Soms voelt de plek ook warm aan waar de pijn zit. Het advies bij een polsblessure is om rust te nemen en tijdelijk minder te tennissen. Na de rustperiode moet je het tennis langzaam opbouwen. Maak hierbij eventueel gebruik van een polsbrace om je pols te ondersteunen. Er komt zo minder druk op de pols te staan tijdens het tennissen.

Hamstringblessure

Een hamstringblessure is een hele vervelende blessure en de meest voorkomende blessure aan het bovenbeen bij tennissers. Afhankelijk van de ernst van de blessure moet je soms maanden revalideren. De blessure geeft een stekende pijn tijdens het tennissen. Daarnaast verkrampen vaak de spieren. Binnen 48 uur zie je een bloeduitstorting op het bovenbeen en voelt de hamstring verhard aan. De blessure kan overbelasting zijn of een verkeerde warming-up en cooling-down. Stop per direct met tennissen en schakel een fysiotherapeut in voor je herstel en revalidatie. Maak voortaan ook gebruik van een elastische bandage rond het bovenbeen. Dit is niet alleen prettig voor het herstel, maar ook om herhaling te voorkomen.

Schouderblessures

Bij tennis maak je natuurlijk herhaaldelijk veel bewegingen vanuit je schouder. Het risico op schouderblessures is bij tennis daardoor groter vergeleken met andere blessures. Het kan gebeuren dat er een pees ingeklemd raakt door herhaaldelijk een verkeerde beweging te maken. Dit wordt ook wel een impingement van de schouder genoemd. Soms is hier een operatie voor noodzakelijk om de inklemming te verwijderen. Vaak ligt de oorzaak bij dit soort schouderblessures bij een verkeerde training, houding of verkeerde techniek. Een fysiotherapeut kan je voor deze blessure behandelen. Na een revalidatie is een rustperiode belangrijk om met een trainer te kijken naar je techniek. Misschien dat je houding aangepast moet worden om schouderblessures te voorkomen. Daarnaast kan je een speciale schouderbrace dragen voor extra ondersteuning. Een brace zorgt ervoor dat je een betere houding aanneemt en de druk op je schouder beter wordt opgevangen. Je kan zo tennisblessures in de schouder voorkomen.

Hielblessure

Een andere veelvoorkomende tennisblessure is een hielblessure. Dit wordt ook vaak een hielspoor genoemd, maar meestal gaat het om een ander soort blessure aan de hiel. Bij deze blessure krijg je last van een scherpe pijn aan de onderkant van de hiel. Meestal merk je de pijn vooral als je in de ochtend uit bed stapt of s’avonds voor het slapen gaan. Het is bij een hielblessure vooral belangrijk om eerst rust te nemen en de hiel te koelen. Als de ergste pijn verdwenen is kan je langzaam weer beginnen met tennis. Eventueel kan je overwegen om speciale inlegzolen in je tennisschoenen te gebruiken. Deze geven wat meer demping en kunnen blessures voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd goede tennisschoenen aanschaft. Deze zorgen voor de juiste demping en ondersteuning tijdens het spelen van tennis.