Tenniskleding Roger Federer

Jarenlang speelde Roger Federer in tenniskleding van Nike. Afgelopen jaar verscheen de Zwitser voor het eerst in 20 jaar in tenniskleding van een ander merk. De toptennisser is na 20 jaar Nike overgestapt naar het Japanse Uniqlo. Eerder al droeg Novak Djokovic tenniskleding van het Japanse Uniqlo, maar hij stapte over naar Lacoste.

De tenniskleding van Federer, van Nike naar Uniqlo

Met de overstap naar Uniqlo is Federer het nieuwe gezicht van het Japanse merk. Hij werd dan ook gepresenteerd als de nieuwe ‘global ambassador’ van Uniqlo. Het Japanse modebedrijf richt zich op alle soorten mode en is dus niet een puur sportmerk. Het is dan ook een verrassende keuze van Roger Federer, die altijd tevreden leek met de prestaties van zijn Nike tenniskleding. De keuze voor het merk zal dan ook met name met het financiële plaatje te maken hebben en voor Federer een mooie manier te zijn om in zijn laatste tennisjaren nog even flink te cashen. De geruchten gaan dat Uniqlo 30 miljoen dollar per jaar betaalt. Sportmerk Nike betaalde Federer slechts 10 miljoen dollar per jaar. Opvallend is dat Federer nog niet helemaal afscheid neemt van Nike, want hij blijft de Nike Air Zoom Vapor X schoenen dragen. 

Opvallend detail bij deze nieuwe sponsordeal is het RF logo waar de tenniskleding van Federer tot nu toe bekend om stond. Dit logo verhuist niet mee naar de nieuwe sponsor. Het RF logo is destijds ontworpen door Nike en het bedrijf heeft de eigendomsrechten dan ook in eigen hand. Federer zelf hoopt dat Nike de eigendomsrechten echter zo snel mogelijk overdraagt zodat hij het logo ook in zijn nieuwe kleding kan verwerken.

Tennisschoenen Federer

Voor zijn tennisschoenen blijft Roger Federer dus trouw aan Nike. Niet gek, want de Nike Air Zoom Vapor Tour 10 is mede ontworpen door Federer en specifiek afgesteld op zijn wensen. Uitgangspunt hierbij was een tennisschoen die net zo licht en comfortabel aanvoelt als een hardloopschoen. De Vapor X vormt zich perfect naar je voet voor de ideale pasvorm. Daarnaast biedt de schoen een extreem responsieve demping voor optimaal sprinten en draaien op de baan. De buitenzool heeft een aangepast visgraatprofiel, wat de schoen geschikt maakt voor verschillende banen, waaronder gravel, smashcourt en hardcourt.