Zelf een tennisracket bespannen

Een goede bespanning van je tennisracket kan bepalend zijn voor je spel. Het is dan ook erg belangrijk om je racket regelmatig opnieuw te bespannen. Dit kan je uiteraard in een sportwinkel laten doen, maar als je regelmatig tennist is het voordeliger om zelf je racket te bespannen. Voordat je een racket opnieuw gaat bespannen, moet je nadenken over het soort snaren dat je erop laat zetten. Op Onlinetennisser schreven we eerder al een blog met tips voor het kopen van tennissnaren.

Wanneer heb ik een nieuwe bespanning nodig?

Een professionele speler moet vaker een tennisracket bespannen, dan een clubtennisser. Een nieuwe bespanning is afhankelijk van het aantal keren dat je gebruik speelt. Als je elke week speelt, dan raden we je aan om ongeveer 2 keer per seizoen je racket te laten bespannen. Een tennisracket verliest na verloop van tijd rek, demping en elasticiteit.

Als je niet speelt met een tennisracket dan gaat de bespanning ongeveer 1,5 jaar mee. Als je één keer per week tennist met een racket, dan moet je over het algemeen het racket één keer per jaar opnieuw bespannen. Dus ongeveer na 50 uur tennissen.

Het is tijd om je tennisracket te bespannen als:

  • Je het idee hebt dat je met meer kracht moet slaan om de bal achter in het veld te slaan.
  • Je de bal wel goed raakt, maar de slagen minder precies zijn.
  • De tennissnaren kapot zijn of versleten.

Bij minder precisie en minder power wordt het dus tijd om een tennisracket opnieuw te bespannen. Doe dit op tijd, want, doorspelen met slecht bespannen tennissnaren lijdt tot blessures.

Tips voor het kopen van een bespanmachine

Een handmatige bespanmachine heb je al vanaf ongeveer 300 euro. Ben je van plan om ook de rackets van je teamgenoten te gaan bespannen dan is het de moeite waard om een elektrische bespanmachine te overwegen. Deze zijn wat duurder, vanaf 719,- euro heb je een elektrische bespanmachine bij Tennisdirect. Voordeel van een elektrische bespanmachine is dat deze erg nauwkeurig werkt en veel slijtvaster is.

Bij een bespanmachine zit uiteraard altijd een handleiding. Kom je er toch niet helemaal uit dan staan er op youtube diverse instructievideo’s voor zowel handmatige bespanmachines als elektrische bespanmachines.

Een bespanmachine is te koop bij

Hoeveel kg is nodig voor de bespanning?

Voor de spankracht worden er gewichten aan het tennisracket gehangen. Elk racket is anders en heeft een andere maximale bespanning. Aan de binnenzijde van het tennisracket kan je de bespanning aflezen. Meestal staat er een range waartussen de spanning moet zitten. Het wordt aangeraden om de bespanning altijd in het midden te houden. Stel het advies is tussen de 22 en 28 kg. Bespan je tennisracket dan met 25 kg.

In de praktijk bepaalt het aantal kilo’s de elasticiteit van de snaren. Als je teveel kilo’s op de snaren zet, dan heb je minder power en spelgevoel tijdens het spelen. Je hebt het gevoel dat je minder controle hebt over het spel. Als het aantal kilo’s te hoog is, dan is het slim om het tennisracket opnieuw te bespannen met minder kilo’s.

Wil je meer power? – Verlaag de spanning van de snaren steeds met 1 à 2 kg. per keer. Probeer telkens uit of de bespanning daarna naar wens is.

Wil je meer controle? – Moeite met het binnenhouden van tennisballen? Dan is het verstandig om de spanning op je snaren met 1 à 2 kg. te verhogen. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een dunnere tennissnaar.

Wil je meer comfort? – Heroverweeg dan je keuze voor een tennissnaar. Polyester- en multifilament tennissnaren zorgen voor meer comfort.

Nieuwe snaren

Je kan bij een tennisracket bespannen meteen kiezen voor nieuwe snaren. Als je regelmatig last hebt van tennisblessures. Een verkeerde bespanning of snaar kan de oorzaak zijn van een blessure. Nieuwe snaren kunnen het verschil maken tussen wel of geen blessures. Koop dus niet blind nieuwe tennissnaren, maar lees vooral ook even dit blog met tips voor het kopen van tennissnaren.