Tennisracket Nadal – Met welk racket speelt Rafael Nadal?

We krijgen regelmatig de vraag met welk tennisracket Rafael Nadal speelt. Want wat is nou het racket waarmee hij die effectballen mee slaat en menig Grand Slam mee op zijn naam heeft geschreven. Als we de TV commercials moeten geloven en zijn sponsor dan speelt Rafael Nadal met het Babolat Pure Aero racket, maar is dit ook echt het tennisracket waarmee hij zijn wedstrijden wint of is hij enkel contractueel verplicht richting zijn sponsor om dit racket te promoten? In dit blog gaan we in op de vraag: Met welk tennisracket speelt Rafel Nadal?

Het tennisracket van Nadal

Rafael Nadal promoot het Babolat Pure Aero racket, maar dit is niet het tennisracket waarmee hij zijn wedstrijden speelt. Dit is namelijk het Babolat AeroPro Drive tennisracket met Babolat RPM Blast tennissnaren. Dit is een ouder model racket dat niet meer verkrijgbaar is, maar waarbij Nadal zich goed bij voelt in zijn spel. Het racket wordt dan ook enkel nog geproduceerd voor bepaalde professionals die graag met dit racket spelen.

Tennissnaren Rafael Nadal

Maar hoe zit dit nou, want op TV lijkt het toch echt alsof hij met het Babolat Pure Aero racket speelt. Dit komt omdat professionele tennissers in de meeste gevallen gebruik maken van een customized racket dat wordt overgespoten zodat het lijkt op het racket dat de tennisser moet promoten van zijn sponsor. In het geval van Nadal wordt speciaal voor hem nog het AeroPro Drive racket gemaakt en volledig gepersonaliseerd naar zijn wensen. Vervolgens wordt hier het design van het racket dat hij hoort te promoten overheen ‘geschilderd’, zodat het lijkt alsof hij met het Pure Aero racket speelt.

Waarom worden we zo voor de gek gehouden?

De tennisindustrie is een miljarden industrie. Spelers krijgen erg veel geld en tennismerken zijn er bij gebaat dat er regelmatig nieuwe rackets worden verkocht. Daarom hebben ze vaak een nieuwe racket lijn die door de spelers moet worden gepromoot. Meestal wijkt deze lijn niet eens zo heel erg af van het oude racket, zoals bij de Pure Aero rackets het geval is, maar een speler is nou eenmaal gehecht aan het racket waar hij successen mee heeft behaald en zal dit niet snel wijzigen. Een tijdje heeft Nadal dan ook in een voor hem iets lastigere periode getennist met het Pure Aero racket, maar hierbij behaalde hij niet de resultaten zoals daarvoor. Of dat dit enkel aan het racket ligt is moeilijk te bepalen, sporters zijn natuurlijk ook erg bijgelovig en houden dan ook graag vast aan vaste patronen, waaronder hetzelfde type racket. Daarom worden speciaal voor hem de oude rackets nog gefabriceerd, deze zijn echter niet meer te koop in de winkels.

De nieuwere variant Babolat Pure Aero is wel te koop bij Tennisdirect

Wat zijn de specificaties van het tennisracket van Nadal?

Bladgrootte645 cm²
Lengte68,5 cm.
Bespannen gewicht343 gram
Balans335 mm.
Snarenpatroon16 x 19
DemperJa
GripBabolat Syntec Pro Zwart + Babolat VS Original Overgrip Wit
GripmaatL2 + Overgrip

Hoeveel rackets gebruikt Rafael Nadal?

Volgens Guillaume Cambon, van Babolat, gebruikt Nadal ongeveer 30 rackets per jaar. Hij krijgt ongeveer vier keer per jaar 6 a 8 nieuwe rackets. Voor een tennisprof is dit erg weinig, Rafael Nadal staat er dan ook bekend dat hij nog nooit expres een racket kapot heeft gemaakt.
Tijdens een wedstrijd heeft Nadal zes rackets in zijn tennistas. Alle rackets zijn genummerd, zodat hij weet met welk racket hij speelt. De rackets zijn allemaal hetzelfde qua gewicht, grip en andere specificaties. De warming up doet Nadal met het racket dat net voor de wedstrijd bespannen is.