Tips bij het kopen van tennissnaren

Als je regelmatig wedstrijden speelt, dan kan het slim zijn om na te denken over het type tennissnaren. Goedkope tennisrackets zijn standaard voorzien van Nylon snaren. Deze snaren zijn prima voor een clubspeler of een tennisser die recreatief een balletje slaat. Als je de ambitie hebt om wedstrijden te spelen voor je club, dan kan het slim zijn om verder te kijken. Er zijn verschillende soorten tennissnaren waar je uit kan kiezen. Wij geven je een aantal tips bij het maken van een keuze.

Verschillende soorten tennissnaren

  • Nylon voor de recreatieve tennisser
  • Darm voor de wedstrijdspeler
  • Polyester voor de wedstrijdspeler
  • Multifilament geschikt voor alle soorten spelers
  • Kevlar is geschikt voor de wedstrijdspeler
  • Hybride is geschikt voor de wedstrijdspeler

Nylon tennissnaren

De meeste tennissers kiezen voor nylon als alternatief voor darmsnaren. Pas sinds de jaren 60 spelen we met dit type snaren. De belangrijkste reden om voor nylon te kiezen is dat het goedkoper is, dan darmsnaren. In het begin waren de snaren vrij simpel. De laatste jaren is de ontwikkeling bij Nylon hard gegaan. De snaren werden soepel gemaakt en uitgebracht in verschillende variaties. Voor elk type tennisser zijn er snaren op de markt gebracht. De prijs van de snaren is afhankelijk van de kwaliteit. De meeste tennissers met nylon spelen alleen recreatief tennis.

Nylon tennissnaren zijn te koop bij Tennisdirect & Bol.com

Darmsnaren

In 1875 werden al de eerste tennissnaren van darm gemaakt. Tientallen jaren lang gaat het gerucht dat de snaren van kattendarmen gemaakt worden. Dit is niet waar de eerste snaren werden gemaakt van koeiendarmen. Later werden ze geproduceerd van varkensdarmen en schapendarmen. Een nadeel aan darmsnaren is het hoge prijskaartje dat eraan hangt. Dit komt doordat het produceren van de snaren lang duurt. De snaren geven wel het hoogst mogelijke comfort tijdens het tennissen. Wedstrijdspelers maken graag gebruik van de snaren. Een nadeel aan deze snaren is dat ze bij nat weer snel gaan rafelen. Dit is de reden dat darmsnaren bij Nederlandse buitenspelers minder populair zijn.

Darmsnaren zijn te koop bij Decathlon

Power & Duurzaamheid

Polyestersnaren

Polyestersnaren bestaan uit meerdere verbindingen. Voor tennis wordt een speciaal soort polyester gebruikt. Dankzij een speciale samenstelling van het polyester blijven de snaren buigzaam tijdens het tennissen. Een belangrijk voordeel aan polyester is de lange levensduur. De snaren slijten minder snel, dan de concurrent nylon. Een nadeel vergeleken met dure darm snaren is dat ze minder power en comfort geven tijdens het tennissen. Als je gewoon een clubspeler bent die af en toe een wedstrijdje speelt, dan is polyester perfect. Vooral als je de goedkope nylon snaren regelmatig verslijt is polyester een slimme optie.

Polyestersnaren zijn te koop bij Tennisdirect & Bol.com

Multifilament

Multifilament snaren komen in de buurt bij de originele darmsnaren. Eigenlijk zijn het nylonsnaren alleen zonder een vaste kern. Een pluspunt is dat je kan genieten van extra comfort, balgevoel en een hoge elasticiteit. Doordat de snaren vrij dun zijn is er een beschermende coating aangebracht. Deze coating moet voorkomen dat de snaren snel breken. Een nadeel aan Multifilament is dat de snaren na een aantal keren spelen beginnen te slijten. De beschermende coating raakt uitgewerkt. Een pluspunt is dat het effect van de snaar vergelijkbaar is met darmsnaren, maar ze niet rafelen in vochtig weer. Daar staat tegenover dat de snaren niet goedkoop zijn. Ben je als speler gevoelig voor blessures? Dan raden we je aan om Multifilament snaren aan te schaffen.

Multifilament snaren zijn te koop bij Tennisdirect

Kevlar

Kevlar is een sterke kunststofvezel dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld kogelvrijevesten. Kevlar is een stugge vezel, maar wel slijtvast vergeleken met andere snaren. Het enige nadeel is dat er weinig flexibiliteit zit in de snaren. De kracht bij het slaan komt volledig op je arm terecht. Het risico op blessures neemt toe door het gebruik van Kevlar. Rackets met kevlar zijn af te raden ondanks de hoge slijtvastheid.

Hybride

Een hybridesnaar is eigenlijk een combinatie met twee soorten snaren. De lengtesnaren zijn vaak gemaakt van vrij sterk materiaal. Denk aan Kevlar of Polyester. De breedte snaar is gemaakt van nylon of darm om het racket soepel te houden tijdens het spelen. De hybride is een prima keuze voor een wedstrijdspeler.

Hybride snaren zijn te koop bij Tennisdirect

Welke snaardikte heb ik nodig?

De diktes van tennissnaren worden aangegeven in gauge dit is een oude Amerikaanse maatvoering. Snaren met een lage gauge zijn dik en snaren met een hoge gauge zijn dun. Soms zie je achter de gauge een L staan, dit staat voor light oftewel een halve gauge. Stel je neemt een 15L dan zit de maat tussen een 15 en 16 gauge in. Je kan zelf bepalen welke snaardikte je wil gebruiken in je tennisracket. Dikke snaren gaan langer mee en zijn ideaal voor spelers die veel snaren verbruiken. Dunne snaren gaan minder lang mee, maar zorgen voor extra balgevoel tijdens het spelen. Medium snaren zijn een mooi compromis tussen dunne en dikke snaren.

De volgende webshops hebben een groot aanbod tennissnaren