Waarom zijn tennisballen geel?

De tennisbal zoals wij deze kennen is fluorescerend geel. Waar er per toernooi nog weleens verschil zit in het merk tennisbal dat wordt gebruikt en de kleur van de ondergrond, zit er in de kleur van de bal geen verschil. Waarom zijn tennisballen eigen altijd geel? En is dit ook altijd het geval geweest? We zochten het voor je uit.

Zijn tennisballen altijd geel geweest?

Al zolang ik weet zijn tennisballen geel, toch is dit niet altijd zo geweest. Tennis wordt al gespeeld sinds de jaren 1870 en destijds werden de ballen gemaakt van gestikt leer met een zachte substantie in de bal of met een rubberen kern. Uiteindelijk werd er gebruik gemaakt van gas in een holle kern om de ballen rond te houden.

Later waren de ballen zwart of wit, hetgeen afhing van de kleur van de tennisbaan. Het was met name belangrijk dat de bal ook op zwart/wit tv goed zichtbaar was.

Pas in 1972 werd de gele tennisbal officieel erkent in de officiële tennisregels van de International Tennis Federation. De belangrijkste reden om met gele tennisballen te gaan spelen was de zichtbaarheid voor de televisiekijker. Volgens onderzoek zijn oranje ballen het best zichtbaar voor het publiek, maar op televisie was deze kleur weer minder goed zichtbaar.

Witte ballen op Wimbledon

Uiteraard was tennistoernooi Wimbledon van de tradities en heeft het toernooi nog tot 1986 met een witte bal gespeeld, waarna pas besloten werd om over te stappen naar de gele tennisbal.

Tennisballen in andere kleuren

In de tenniswinkel zal je nog regelmatig een tennisbal in een andere kleur tegenkomen, maar de gele tennisbal is de enige kleur bal die goedgekeurd is voor professionele volwassen tennistoernooien en tenniscompetities.

Tennisbal verder ontwikkeld

De afgelopen decennia is de tennisbal nog vele malen veranderd. Zo is er onderzoek gedaan naar de aerodynamica van de bal en zijn er inmiddels verschillende type ballen voor verschillende ondergronden. De kleur geel is echter altijd gebleven.

Verder lezen:

Fotocredits: Aron L