Welke gripmaat voor een tennisracket?

Bij het kiezen van een tennisracket moet je ook bepalen welke gripmaat je nodig hebt. De gripmaat is de omtrek of dikte van het handvat van een tennisracket. Indien je nooit eerder getennist hebt kan het zijn dat je niet weet welke gripmaat je moet kiezen. Daarom bespreken we in dit blog hoe je de juiste gripmaat kiest, wat het verschil is tussen een basisgrip en overgrip en waar je een tennisgrip kan kopen.

Als je een nieuw tennisracket aanschaft is de eerste keuze die je moet maken of je gaat voor een basisgrip of een overgrip. Maar wat is het verschil tussen de basisgrip en overgrip? En waar baseer je je keuze op tussen deze twee soorten grips.

Wat is mijn gripmaat?

De gripmaat is de omtrek oftewel de dikte van het handvat van je tennisracket. In Amerika wordt de gripmaat uitgedrukt in inches, in Europa hebben we een maataanduiding van 0 tot en met 5. In onderstaande tabel kan je zien hoeveel millimeter omtrek het handvat heeft bij de verschillende gripmaten in Europa en Amerika.

Omtrek in mmGripmaat EuropaGripmaat USA
100 – 102 mm04 inch
103 – 105 mm14″1/8
106 – 108 mm24″2/8
109 – 111 mm34″3/8
112 – 114 mm44″4/8
115 – 117 mm54″5/8

Hoe meet je je gripmaat op?

Voor het opmeten van je gripmaat kan je het beste de lengte opmeten tussen de top van je ringvinger (uiteraard van de hand waarmee je het racket vasthoudt) en de tweede handlijn. De gemeten lengte in mm. is gelijk aan de omtrek van het racket. Kijk in bovenstaande tabel om je Europese of Amerikaanse gripmaat te bepalen. Twijfel je of je moet kiezen voor een bepaalde gripmaat, dan is het altijd verstandiger om een iets kleinere gripmaat te kiezen dan een grotere gripmaat. Een kleinere gripmaat kan je altijd nog compenseren met een gripverdikker, ook wel krimpkous genoemd.

Wanneer je grip vervangen?

Een vuistregel om te bepalen hoe vaak je je basisgrip moet vervangen is het aantal uren dat je tennis speelt per week. Speel je iedere week 3 uur tennis, dan vervang je je grip drie keer per jaar oftewel om de vier maanden. Bij een overgrip heb je veel meer last van slijtage, deze kan je in veel gevallen na iedere wedstrijd vervangen.
Het is belangrijk om je grip op tijd te vervangen. De grip wordt gladder op den duur, wat er voor zorgt dat je het tennisracket stevig gaat vasthouden. Dit heeft tot gevolg dat je arm sneller vermoeid raakt, wat weer blessures kan veroorzaken.

Wat te doen bij een te kleine grip?

Heb je een tennisracket gekocht met een te kleine grip? Dan is dit eenvoudig op te lossen met een gripverdikker, ook wel krimpkous genoemd.

Tennisracket kopen

Nu je je gripmaat weet kan je bij deze webshops een tennisracket kopen:

Basisgrip of overgrip?

Er zijn twee soorten tennisgrips:

  • Basisgrip of vervangingsgrip: Met een basisgrip vervang je de oorspronkelijke grip van je tennisracket, je brengt deze rechtstreeks aan op het handvat.
  • Overgrip: Een overgrip plaats je over de basisgrip. De overgrip zorgt voor meer demping en een grotere vochtopname.

Waarom een overgrip?

Met een overgrip creëer je extra demping en wordt de vochtopname verhoogd. Dit zorgt voor een groter speelcomfort. De meeste professionele tennissers spelen dan ook met een overgrip.

Waar tennisgrips kopen?

Deze webshops hebben een groot aanbod tennisgrips:

Fotocredits: Cristina Anne Costello